10 vragen aan Erwin van Essen

Hoe is jouw carrière verlopen ?

 

20201023 SMA Blog Erwin van Essen KPNVanuit mijn technische opleiding aangevuld met bedrijfskunde merkte ik al vroeg dat ik techniek leuk vond maar niet om 2 hoog achter in een kamer te programmeren of te ontwikkelen. Het toepassen van techniek en wat je met techniek kon bereiken, sprak mij veel meer aan. Dus na mijn AT&T tijd als engineer ging ik al snel richting verkoop. Altijd wel in de telecommunicatie want ik zag al vroeg dat dit de basis zou zijn waar we als samenleving niet meer zonder zouden kunnen. Nu 20 jaar later en met een enorme hoeveelheid prachtige nationale en internationale jaren achter me, is het nog steeds het mooiste vak ter wereld. De laatste 4 jaar werk ik nu vanuit KPN voor de Rijksoverheid waar ik het ministerie van VWS en BZK mag bedienen. Ook het Koninklijke Huis is mijn klant en dat maakt ons vak zo mooi, je mag op plekken komen die voor de ‘gewone burger’ niet toegankelijk zijn.

 

Wie is Erwin privé ?

 

Mijn jeugd heeft zich afgespeeld op 2 continenten. Ik ben geboren in Zaandam en toen ik 3 maanden oud was ben ik samen met mijn oudere broer, zus en moeder met het vliegtuig vertrokken naar Zuid Afrika. Johannesburg om precies te zijn. Onze vader achterna reizend. Mijn vader had een mooie functie bij een Amerikaans ingenieurs bureau en daardoor moest hij de wereld over en af en toe mochten, moesten, wij mee. Deze keer dus ook. Mijn vader zat al enkele maanden daar om alles voor te bereiden.

Nu woon ik samen met mijn vrouw, 2 zonen, dochter en een bruine labrador in het mooie Wijdewormer, Neck. Haast iedereen die ik spreek, zegt meteen restaurant Mario, 1 van de beste Italiaanse restaurants van Nederland. Voor diegenen die het niet kennen, kom een keer gezellig eten zodra het weer kan. Los van het lopen met de hond, wat nu een zalige activiteit is in deze coronatijd, tref je me veel aan op de tennisbaan in ons dorp en zodra het weer kan, ben ik te vinden in Normandië in een prachtig bourgondisch kasteeltje waar mijn hart ligt voor alles wat met de 2e  wereldoorlog te maken heeft – Dday. Als laatste probeer ik zo veel mogelijk met het gezin mooie reizen te maken om prachtige ervaringen met elkaar op te doen. Met een groot gezin is dat goed voorbereiden, goed sparen en plannen maken, maar met een mooi doel.

 

Als kind wilde ik graag worden?

 

Leuke vraag. Ik moet dan meteen denken aan die tv reclame ‘wat wil je worden als je groot bent?’.

Ik heb een mooie jeugd gehad. Ben zoals jullie hebben kunnen lezen tot mijn 3e jaar opgegroeid in Zuid Afrika en toen weer terug naar Nederland. Ik was als kind al ondernemend en constant buiten. Voetballen met mijn vrienden in het park en hutten bouwen. Een redelijk zorgeloze jeugd totdat mijn vader op een dag thuis kwam met de mededeling dat we weer naar Zuid Afrika gingen verhuizen voor 3 jaar. In het begin hadden wij, ik en mijn oudere broer en zus, hier geen zin in maar nu ik er weer aan terug denk, was dit een van de mooiste ervaringen die ik heb meegemaakt. Ik ben altijd enorm geïnteresseerd in geschiedenis en vooral de Griekse en Egyptische geschiedenis. Dit heb ik al van kinds af aan en daardoor wilde ik ook archeoloog worden. Maar naarmate ik ouder werd ging ik wel steeds meer inzien dat dit een lastige richting was om daar uiteindelijk mijn toekomst in vast te leggen. Die interesse heb ik nog steeds maar nu als hobby en ik ben uiteindelijk de technische bedrijfskunde richting opgegaan. Kon ik toch nog wat mijn ondernemende karakter kwijt 😊.

Wat was jouw eerste baantje?

 

De vader van een goede vriend van mij werkte bij de PTT Post en via via heb ik een bijbaantje gekregen om in Wormerveer mijn eerste echte baan te krijgen als postbode. Ook hier leerde ik al vroeg dat goede contacten altijd zeer nuttig zijn. Op zaterdagochtend vroeg in weer en wind en soms direct vanuit de disco (ja die had je toen in die tijd), door om post te bezorgen. Een superleuke baan. Lekker buiten en contact met mensen en goed verdienen. 3 zaken die me goed bevielen en wat ik in mijn huidige sales baan opnieuw heel goed kan toepassen. Ook al zijn helaas de 1ste 2 punten in deze coronatijd wat lastiger maar dat gaat hopelijk snel weer terugkomen.

 

Ik kan niet geloven dat ik dat gedaan heb?

 

Op deze vraag wil ik direct aangegeven ; Ministerie van VWS. Ik ben de laatste 4 jaar verantwoordelijk voor dit mooie account en ik ben bijzonder trots dat ik samen met een heel goed team 2 hele mooie en langdurige contracten heb kunnen sluiten waar we nu echt als partner zijn gepositioneerd ipv als leverancier. Dit heeft er ook toe geleid dat we in de zomer 2020 met elkaar het Coronamelder project hebben kunnen uitvoeren dat veel impact heeft op de bestrijding van COVID.

 

Wat is jouw belangrijkste levensles?

 

Wat ik vanuit mijn opvoeding heb mogen meekrijgen was dat het leven nu is. Dat je moet genieten van het hier en nu, van de kleine dingen in het leven, van de momenten met je kinderen of andere dierbaren. Zeker als je ouder wordt, lijkt het leven steeds sneller te gaan. Ik klink nu echt als mijn vader 😊 maar ik merk nu zelf dat het zo is en probeer dit zo veel mogelijk toe te passen.

 

Wat staat er nog op jouw zakelijke Bucket List?

 

Ik ben in een fase in mijn leven dat ik bijzonder content ben met wat ik doe en dat ik vooral werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Hiervoor volg ik elk jaar nog diverse opleidingen om mijn kennisniveau uit te breiden en te verbreden en mogelijk een andere stap te maken in de nabije toekomst.

Wat is jouw grootste bron van inspiratie?

 

Mijn omgeving zegt allemaal ‘wat lijk je op je vader’. Als kind is dat nu niet altijd iets dat je wilt horen maar ik zie nu wel echt in dat dit ook zo is. Niet alleen op uiterlijk maar ook in het dagelijks leven en zakelijk ben ik een ‘mini-me’ van mijn vader. Mijn vader is mijn trotse voorbeeld en ik spar nog steeds met mijn vader als ik met iets zit. Ik hoop dat ik dit nog lang kan doen.

Wat is jouw grootste blunder in sales?

 

Oeeiii…. wat voor mij een enorm leertraject was en in dit geval een vorm van een blunder, was in mijn tijd als Internationale accountmanager. Als jonge accountmanager dacht ik allemaal wel dat ik het wist en dat ik het gesprek met een CIO over een aanpak van een internationaal logistiek project, hem wel even zou vertellen hoe het moest. Wat werd ik even op mijn plek gewezen in dat gesprek. Ik zat er compleet naast met mijn aannames en mijn oplossing en werd, terecht, op mijn plek gezet door de CIO. De gouden regel in sales geldt : “By failing to prepare, you are preparing to fail.” en die kreeg ik pijnlijk terug. Dat zou me nooit meer overkomen.

 

Wat is het leukste salestraject dat je hebt gedaan?

 

Tijdens mijn Internationale salestijd was ik verantwoordelijk voor een grote internationaal Trust & Administratie organisatie die over de hele wereld actief is. We hadden daar een wereldwijd netwerkcontract mee en samen met de CIO hebben ik in 3 weken 5 grote kantoren in Azië bezocht. Door een dergelijke trip leer je pas echt je klant goed kennen en wat hun lokale behoeftes zijn en hoe jij die je met jouw organisatie zo goed mogelijk kan invullen. Ook leer je andere culturen en gewoontes kennen en ook dat maakt ons sales vak zo mooi.

Sales motto's

Salesmotto Emily Dobbe

Emily Dobbe

Sales en - accountmanager bij Karpi Group

Zonder wrijving geen glans

Meer lezen

Salesmotto Luciën Kamps

Sales Director EMEA West Planon Software

Stop met interessant te doen, wees geïnteresseerd!

Meer lezen

Harjan van Velthuizen

Salesmanager bij HSO

“Verkoop zo, dat een klant morgen weer bij je wil kopen. Je relatie met de klant moet oprecht, inhoudelijk en op basis van wederzijds vertrouwen zijn.”

Meer lezen

Salesmotto Christian Vijn

Salesmanager Xebia

Win-Win of geen akkoord!

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Olivier Rebollo

Business Development Manager voor West Europa

“Mensen doen zaken met mensen”

Meer lezen

Roy Coomans

Accountmanager Industrie

“Ken je klant door en door en zorg ervoor dat je klant jou kent”

Meer lezen

Annemarie Engels

Community Manager

“Connecting people drives sustainable business growth”

Meer lezen