Hoe is het met Martijn Oechies

Martijn Oechies, in 2005 door de SMA benoemd tot Key Account Manager of the Year, werkt sinds 2013 bij Schindler in Berlijn. Daar is hij als Director Field Operations verantwoordelijk voor de motivatie van 2500 medewerkers en de focus op groei bij klanten 20200423 Hoe is het met Martijn Oechiesen in de markt. “Tijdens de SMA verkiezing in 2004 werkte ik bij JohnsonDiversey. In 2008 ben ik aan de slag gegaan bij Tennant Company. Na vijf jaar werd ik door een headhunter gevraagd voor een functie bij Schindler in Berlijn. Ik wilde graag buitenland ervaring opdoen in een industrie met potentie. En als ik dan toch een switch maakte vóór mijn veertigste, dan moest dat in een branche zijn waar ik langer kon blijven. Aan al die eisen voldeed de baan. Ik ben bij Schindler op gesprek gegaan en kreeg de job. Vervolgens ben ik met mijn vrouw en drie kinderen vanuit Oegstgeest naar Berlijn vertrokken. Voor de kinderen was dat een grote verandering, maar ze hebben zich ontzettend goed aangepast. En nu maken we ons op voor een volgend avontuur: we vertrekken naar de USA. Daar start ik op het hoofdkantoor van Schindler in New Jersey in de functie van VP marketing, Customer Excellence & Strategy. Ik ga nieuwe ideeën en strategieën omzetten in concrete acties. Hetzelfde bedrijf, maar in een nieuw land en een nieuwe functie.”

Power pricing

 

Martijn is trots op zijn tijd in Duitsland. “Ik had niet verwacht dat ik zo lang in Duitsland zou blijven. In zeven jaar hebben we een grote groei doorgemaakt (9% per jaar). Inmiddels zijn we marktleider in Duitsland en staat Schindler ook wereldwijd bekend als een prachtig bedrijf. Hier ging wel een aantal strategische wijzigingen aan vooraf. Mijn grootste uitdaging was om het bedrijf (en alle medewerkers) meer vanuit de markt en de klant te laten denken. Van het bestaande businessmodel zijn we overgestapt op een Value-Added Selling methode, die we ‘power pricing’ hebben genoemd. Aanvankelijk was er weerstand: wat medewerkers al jaren als leidraad gebruikten in hun werk moest nu anders. We vroegen ze om te denken vanuit de klant: wat wil hij of zij betalen voor onze producten en diensten? De commotie liep zelfs zo hoog op dat één van de hoogste bazen van Schindler worldwide (de CFO) zich ermee ging bemoeien. Hij wilde zeker weten dat de nieuwe methode het bedrijf niet in financiële problemen zou brengen. Uiteindelijk is de strategie toch doorgezet en is power pricing de standaard geworden voor heel Schindler. Dat ik zo’n fundamentele verandering voor het bedrijf heb kunnen doorvoeren was een enorme opsteker!”

 

Een nieuw avontuur…

 

Begin 2020 staat voor Martijn en zijn gezin in het teken van alweer een verhuizing … dit keer naar de United States. “Ik heb veel zin in een nieuwe uitdaging, maar het is ook spannend. We moeten weer opnieuw onze draai vinden in een compleet andere cultuur. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het ons ook dit keer weer zal lukken!”

Sales motto's

Salesmotto Emily Dobbe

Emily Dobbe

Sales en - accountmanager bij Karpi Group

Zonder wrijving geen glans

Meer lezen

Salesmotto Luciën Kamps

Sales Director EMEA West Planon Software

Stop met interessant te doen, wees geïnteresseerd!

Meer lezen

Harjan van Velthuizen

Salesmanager bij HSO

“Verkoop zo, dat een klant morgen weer bij je wil kopen. Je relatie met de klant moet oprecht, inhoudelijk en op basis van wederzijds vertrouwen zijn.”

Meer lezen

Salesmotto Christian Vijn

Salesmanager Xebia

Win-Win of geen akkoord!

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Olivier Rebollo

Business Development Manager voor West Europa

“Mensen doen zaken met mensen”

Meer lezen

Roy Coomans

Accountmanager Industrie

“Ken je klant door en door en zorg ervoor dat je klant jou kent”

Meer lezen

Annemarie Engels

Community Manager

“Connecting people drives sustainable business growth”

Meer lezen