Piet Heyn Award

SMA Piet Heyn Award, foto Piet HeynNederland staat sinds oudsher bekend als een land waarin het drijven van handel zeer hoog in het vaandel staat. Reeds in 1602 werd de Generale Vereenichde Geoctroyeerde Compagnie opgericht. Beter bekend als de VOC. Het was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld en was de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. De VOC wordt vaak genoemd als het eerste bedrijf dat in meerdere landen vestigingen had. De VOC richtte een handelsnetwerk op tussen de diverse handelsposten in de Aziatische regio. In lijn met deze gedachte heeft de SMA in 2009 besloten om een prijs in het leven te roepen, die geheel hiermee in lijn ligt. Dit werd de SMA Piet Heyn Award. De prijs ligt volledig in lijn met die van zijn naamgever en het bijbehorende gedachtegoed van de VOC. De genomineerde partijen moeten organisaties zijn met lef en een innovatief, vooral ondernemende grondhouding. Deze prijs is dus bedoeld voor organisaties die zich in de afgelopen jaren met durf en visie hebben onderscheiden in hun markt.

 

De eerste twee jaren was deze Award bedoeld voor gerenommeerde bedrijven, die reeds jarenlang hun sporen in het Nederlandse bedrijfsleven hadden verdiend. Na overwinningen van Unit4 (2009) en Hema (2010) is de prijs uitgebreid met een twee verkiezing, namelijk de SMA Piet Heyn Challenger Award. Daar waar de oorspronkelijke prijs bedoeld was voor gearriveerde bedrijven, is Challenger Award met name bedoeld voor bedrijven die minder dan 10 jaar actief zijn, en reeds dermate goede resultaten hebben laten zien, dat ze hiervoor in aanmerking kunnen komen. In de eindbeoordeling wordt er uiteraard gekeken naar de financiële resultaten, maar ook naar zaken als marktaandeel en de vooral naar de manier waarop de commerciële afdeling op een unieke manier veranderingen heeft weten te bewerkstelligen waardoor deze resultaten zijn behaald. Meer informatie over het gevolgde proces en de bijbehorende beoordelingscriteria, zijn op onze website te vinden.

 

 

Uitreiking Piet Heyn Award, 2009De uitreiking van de twee prijzen vind altijd plaats tijdens een groot gala diner, waarbij de commerciële top van Nederland aanwezig is. Een avond, die naast de bekendmaking van de prijzen, wordt voorzien van sprekers uit het bedrijfsleven en de politiek. Zo hebben wij de afgelopen jaren, reeds de huidige premier Mark Rutten mogen begroeten als spreker, maar ook zijn voorganger Jan-Peter Balkenende. Daarnaast hebben, de toenmalige topman van VNO NCW, Bernard Wientjes en voormalig commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm hun opwachting gemaakt tijdens de Piet Heyn Award. Op de laatste Piet Heyn Award, waren oud-minister Frank de Grave en topman Pieter Zwart van Coolblue de sprekers van de avond

 

In de achterliggende jaren hebben reeds een aantal gerenommeerde partijen de Piet Heyn Award gewonnen. Na Unit4 en Hema was het de beurt aan lingerieketen Hunkemöller en La Place. Het laatste jaar was Sligro de glorieuze winnaar van de prestigieuze prijs. Otys was de eerste winnaar van de Challenger Award, die vervolgens werd opgevolgd door Belsimpel.nl. De laatste winnaar, uit 2014, is 2theloo. Op onze site is meer informatie te vinden, met betrekking tot deze winnaars en de voorgaande verkiezingen.