Blog September 2019

20190930 Stefan Renkema Blog September 2019

 

Stefan Renkema

Hoofddocent Sales Hogeschool van Arnhem & Nijmegen

Stefan.Renkema@han.nl

LinkedIn

 

 

Een onverwachte ontmoeting met grote gevolgen….

 

Niets vormt een mens meer dan ontmoetingen. Nog vóór onze eerste ademhaling, nog vóórdat je weet dat je bestaat danken we ons leven aan de ontmoeting tussen onze ouders. En wie aan iemand wil vertellen wie hij of zij is, zal vooral vertellen over de ontmoetingen die hem of haar gevormd hebben. Ontmoetingen bewegen daarmee onze geschiedenis. Én….openen deuren naar onze toekomst!
In een tijd waarin ik volop geniet van technologie die ons steeds meer mogelijkheden biedt, merk ik aan de andere kant een groeiende behoefte aan echte ontmoetingen met andere mensen. Bij mezelf maar ook in de maatschappij als geheel. Daar waar mensen elkaar ontmoeten, worden vaak verhalen verteld. Ik kwam een verhaal tegen dat ik de moeite waard vind om door te vertellen. Het gaat over een onverwachte ontmoeting met grote gevolgen….

Een professor wandelde met een van zijn leerlingen door het woud. De leerling stelde op enig moment de vraag wat het nut zou kunnen zijn van een onverwachte ontmoeting. Daarop keek de professor hem enige tijd half glimlachend aan, maar gaf geen antwoord…

Ze liepen verder en kwamen langs een boerderij. Deze boerderij lag op een bijzonder mooie plek maar zag er wat vervallen uit. Omdat ze al een tijdje aan de wandel waren, besloten beide heren bij de boerderij aan te kloppen en te vragen om wat te drinken. Toen ze aanklopten werden ze ontvangen door de bewoners van de boerderij: de boer, zijn vrouw en drie kinderen. Net als de boerderij zelf zagen ook deze bewoners er niet erg welvarend uit. Maar ze waren bijzonder hartelijk en boden de professor en zijn leerling een vers glas koude melk aan. Na een flinke teug van de melk te hebben genomen vroeg de professor aan de boer: ‘ Vertel eens beste man, hoe houden jullie het hoofd boven water?’

‘Ach meneer’ antwoordde de boer kalm, ‘we hebben een koe en die levert ons elke dag een paar liter melk. Daar maken we kaas en boter van. Een deel daarvan gebruiken we zelf, de rest verkopen we of ruilen we in de stad tegen andere etenswaar. Het is geen vetpot maar zo redden we ons prima. De professor nam daarop nog een teug en bedankte de boer zijn gastvrijheid. En vervolgde daarna samen met zijn leerling de wandeling. Maar toen ze nog maar net uit het zicht van de boerderij waren, zei de professor tegen zijn leerling ‘ga terug, haal die koe bij ze weg en gooi het beest in het ravijn’ De leerling was verbijsterd, maar hij deed wat hem werd opgedragen. In die tijd sprak je je professor namelijk niet tegen. De koe overleefde de val niet…

Dagen werden weken, weken werden maanden en maanden werden jaren. De leerling kon het voorval met de koe echter niet vergeten en spijt knaagde steeds meer aan hem. Na vijf jaar besloot hij terug te gaan naar de boerderij om zijn daad op te biechten en te vragen om vergiffenis. Groot was zijn verbazing toen hij op de plek waar de vervallen boerderij had gestaan een prachtige, bijna glanzende grote boerderij aantrof. Met wuivende bomen en spelende en lachende kinderen in de tuin. Hij belde aan en vroeg aan de vrouw die open deed ‘waar is de familie die hier vijf jaar geleden woonde?’ De vrouw antwoordde ‘ze zijn nog steeds eigenaar van de boerderij. Zie je dat grote landhuis verderop? Daar wonen ze nu.’

Met stijgende verbazing liep de leerling richting het grote landhuis en belde opnieuw aan. De boer deed open, herkende de leerling en nodigde hem even hartelijk als vijf jaar geleden uit om binnen te komen. Eenmaal gezeten aan de – wat grotere – keukentafel vroeg de leerling aan de boer hoe het hem gelukt was zo welvarend te worden. ‘Nou, zoals je weet hadden we een koe. Maar die is vlak na jullie bezoek in het ravijn gevallen en heeft dat niet overleefd. Toen moest ik iets verzinnen om mijn gezin te onderhouden en heb ik kruiden en groenten geplant. Maar omdat die niet meteen geoogst konden worden, heb ik ook hout gekapt en ben dat gaan verkopen in de stad. Terwijl ik daar was, dacht ik aan de kleren van mijn kinderen en kreeg ik het idee om katoen te gaan verbouwen. Na een jaar hard werken hadden we hele mooie oogsten van onze kruiden, groenten én vooral het katoen. En de jaren daarop werden die oogsten alleen nog maar beter. Toen we de koe nog hadden had ik er nooit bij stil gestaan welke mogelijkheden mijn land eigenlijk bood. Als je het zo bekijkt is het maar goed dat die koe in dat ravijn is gevallen’.
De leerling bedankte de boer voor zijn onverminderde gastvrijheid en ging terug naar huis, zich verwonderend over hoe zijn professor hem toch een antwoord had gegeven op zijn vraag over het nut van onverwachte ontmoetingen….

Dit verhaal vind ik om drie redenen de moeite waard om door te vertellen. Ten eerste laat het je inzien dat we vooral ruimte in onze volle agenda’s moeten houden. Ruimte waarin we tijd maken voor ontmoetingen. Ontmoetingen met onszelf, met vrienden of gewoon met degene die naast je zit in het vliegtuig. Wie weet wat voor moois er kan gebeuren!
Ten tweede houdt dit verhaal over de boer ons een spiegel voor. En stelt ons de vraag of wij niet net zijn als die boer voordat hij zijn koe verloor: tevreden met goed, zonder echt na te denken over hoe het beter kan. Zakelijk en misschien ook wel privé. Misschien moeten we wel iets wegdoen of loslaten om zo te kunnen ontdekken waar ons echte potentieel ligt.

Ten derde onderstreept dit verhaal voor mij de kracht van storytelling. Hoe krachtig het kan zijn om een boodschap of propositie te verpakken in een verhaal. Want, als u tot hier bent gekomen met lezen, dan weet ik één ding zeker: morgen kunt u het verhaal wat u zojuist heeft gelezen nagenoeg in zijn geheel navertellen, al dan niet in uw eigen woorden. En is dat niet wat we willen bereiken wanneer we onze klanten ontmoeten? Daarmee is ‘storytelling’ een krachtig instrument dat we in ons mooie sales vak mijn inziens nog veel vaker én beter zouden kunnen benutten in de ontmoetingen met onze klanten!

 

Indien je geen lid bent van de SMA, maar toch onze maandelijkse blog wilt ontvangen vul dan onderstaande gegevens in. Wij zullen je dan meenemen in de mailinglijst.

 

Aanmeldformulier maandelijkse blog

Sales motto's

Salesmotto Luciën Kamps

Sales Director EMEA West Planon Software

Stop met interessant te doen, wees geïnteresseerd!

Meer lezen

Salesmotto Christian Vijn

Salesmanager Xebia

Win-Win of geen akkoord!

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Olivier Rebollo

Business Development Manager voor West Europa

“Mensen doen zaken met mensen”

Meer lezen

Roy Coomans

Accountmanager Industrie

“Ken je klant door en door en zorg ervoor dat je klant jou kent”

Meer lezen

Annemarie Engels

Community Manager

“Connecting people drives sustainable business growth”

Meer lezen

Diana Smith

Business Development Partner

“It takes two to tango”

Meer lezen

Yoran Boshart

Accountmanager

“Als cultuurkameleon maak je het verschil”

Meer lezen