Agile in Sales, wat is het?

Vanwege de complexiteit en onvoorspelbaarheid is het in de commerciële wereld steeds lastiger om aan klantvragen te voldoen bij zowel huidige als potentiële klanten. Veranderingen bij klanten en concurrenten gaan tegenwoordig dermate snel dat je hier als commerciële organisatie op een snelle en juiste manier moet anticiperen. In vaktermen noemen ze dit VUCA hetgeen staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambigu. Of zoals Darwin reeds in 1859 aangaf : “Het is aanpassen of uitsterven”.

Daarnaast verwachten (potentiële) klanten momenteel dat je niet alleen meer voor een gezellige babbel op bezoek komt. Ze verwachten unieke inzichten die hen een strategisch voordeel kunnen geven ten opzichte van hun concurrentie. Tevens worden de millennials en generatie Z een steeds groter deel van onze salesorganisaties. Deze nieuwe generatie is onafhankelijk, leert erg snel bij en werkt vlot samen, maar ze verwachten ook veel van hun werkgever. Ze willen constant uitgedaagd worden en liefst zo snel mogelijk veel verantwoordelijkheid krijgen.

 

Agile in Sales, Scrum

 

Ervaring bij een aantal leden van de SMA leert dat nauwere samenwerking hierbij één van de sleutels tot succes is. Zowel intern tussen verschillende afdelingen als ook extern met bestaande relaties als potentiële prospects. Deze nauwere samenwerking zou je kunnen vormgeven door het inzetten van Scrum, een term die oorspronkelijk uit de wereld van softwareontwikkeling is gekomen. Deze manier van werken wordt door veel start-ups toegepast maar ook door bedrijven die zichzelf hebben moeten uitvinden. De rode draad bij deze bedrijven is dat ze een bepaalde lenigheid hebben ontwikkeld waarbij men zich steeds weer aanpast aan toekomstige veranderingen.

In deze manier van werken hanteer je een aantal zelf bepaalde KPI’s waardoor resultaten beter voorspeld kunnen worden omdat eventuele afwijkingen vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. Dit zorgt voor de nodige transparantie en voorspelbaarheid van het gehele salesproces. De voortgang van de KPI’s wordt visueel en voor iedereen zichtbaar weergegeven.

 

 

Agile in Sales, Multidisciplinaire teams

 

Één van de onderdelen in deze aanpak is het samenwerken in teams. Door het samenwerken in dergelijk teams wordt er extra toegevoegde waarde gecreëerd omdat er nauw contact is met de klant maar eveneens omdat de gehele organisatie bij een dergelijk team betrokken is. Hierbij is een aantal verschillende soorten teams te onderscheiden, te weten :

  • New Business Salesteam

Hierin bespreek je met het gehele team leads en de voortgang hiervan. Het team kan elkaar hierbij helpen om trajecten te versnellen waardoor deze sneller worden geconverteerd naar omzet. Dit zorgt voor extra creativiteit en onderlinge betrokkenheid.

  • Tender teams

Aanbestedingen zijn meestal complexe, intensieve en ingewikkelde vragen met een strakke deadline van klanten. Om deze vragen snel en adequaat te beantwoorden zijn meerdere disciplines vanuit de organisatie nodig om invulling te geven aan een tender. Door de snel veranderende wereld kunnen sommige vragen alweer achterhaald zijn. Het is dus noodzakelijk dat alle noodzakelijke kennis in een dergelijk team aanwezig is.

  • Klantenteams

Deze teams worden vaak gebouwd rondom één grote klant of een groep van klanten met dezelfde kenmerken. Naast commercie zitten vaak mensen vanuit de operatie ook in een dergelijk team. Door de klant op een juiste en adequate manier te helpen stijgt de klanttevredenheid door betere kwaliteit maar wordt er ook invulling gegeven aan cross- en upsell bij deze bestaande klanten. Tevens verlaagt deze aanpak de kosten aan zowel de interne als externe kant. In dergelijke teams hebben de commerciële mensen de contacten met de klanten omdat zij weten wat er speelt en wat de belangen zijn.

  • Procesteams

In deze teams wordt er gekeken naar bepaalde aspecten van de Customer Journey zoals offertes, facturen, klachten, etc. Hierbij wordt er gekeken vanuit klantperspectief en niet vanuit de interne processen. Klanten worden hierbij ook vaak betrokken.

 

Agile in Sales, werkwijze in teams

 

Het meest succesvol zijn de teams waarbij men vrijgelaten wordt om invulling te geven aan het resultaat. Dit betekent dat de beslissingsbevoegdheid in de teams zelf ligt. Tevens worden niet-corewerkzaamheden, zoals het maken van bijvoorbeeld dashboards uit handen genomen.

De teams werken in een vast ritme van periodes van bijvoorbeeld twee weken waarin men werkt aan de zaken die men aan het begin van deze periode heeft afgesproken. Binnen deze periode wordt er gewerkt op basis van gezamenlijk vastgestelde prioriteiten. Elke dag volgt er een wrap-up van de gedane activiteiten en wat het resultaat hiervan is. Hierdoor is iedereen op de hoogte en kan men elkaar met bepaalde uitdagingen direct helpen. Tevens wordt er aandacht besteed aan de dingen die goed of fout zijn gegaan, zodat hiervan in het verdere verloop van een traject kan worden geleerd.

 

 

 

Sales motto's

Salesmotto Emily Dobbe

Emily Dobbe

Sales en - accountmanager bij Karpi Group

Zonder wrijving geen glans

Meer lezen

Salesmotto Luciën Kamps

Sales Director EMEA West Planon Software

Stop met interessant te doen, wees geïnteresseerd!

Meer lezen

Harjan van Velthuizen

Salesmanager bij HSO

“Verkoop zo, dat een klant morgen weer bij je wil kopen. Je relatie met de klant moet oprecht, inhoudelijk en op basis van wederzijds vertrouwen zijn.”

Meer lezen

Salesmotto Christian Vijn

Salesmanager Xebia

Win-Win of geen akkoord!

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Olivier Rebollo

Business Development Manager voor West Europa

“Mensen doen zaken met mensen”

Meer lezen

Roy Coomans

Accountmanager Industrie

“Ken je klant door en door en zorg ervoor dat je klant jou kent”

Meer lezen

Annemarie Engels

Community Manager

“Connecting people drives sustainable business growth”

Meer lezen