Blog Juli 2018 : Sanne Noordam

Beter leren leidinggeven door een paard – kan dat?

 

Wat onderscheidt nou een goede- van een slechte- manager? Een veelgebruikte zoekfunctie geeft binnen 0,45 seconden ruim 158.000 resultaten weer. Zonder twijfel bestaat er een ruim aanbod aan adviezen en theorieën. Echter introduceerde Simon Sinek in 2016 een interessante stelling die geldig is tot op de dag van vandaag: “Wees een leider, geen manager”!

Als sales professional, zal je waarschijnlijk in je carrière al meerdere malen deelgenomen hebben aan een sales gerelateerde training. Er is namelijk een training voor iedereen – voor zowel de startende verkoper tot de meest ervaren sales professional. Deze trainingen zijn vaak klassikaal en bevatten standaard elementen zoals zelfreflectie, presenteren en rollenspellen. Er is geen twijfel mogelijk over het feit dat je gedurende deze trainingen de essentiële vaardigheden opbouwt, behoudt en verdiept. Echter; leiderschap leer je hier niet. Kijk jezelf eens aan in de spiegel; geef jij op een authentieke en natuurlijke manier leiding aan je team?

Onlangs werd ik door Rumbold (een kennisdelingsplatform dat professionals bij elkaar brengt om te leren van elkaar) uitgenodigd om deel te nemen aan de sessie “teamontwikkeling via paardencoaching”. Als paardenliefhebber en reeds aangestelde manager voor het SAP SuccessFactors MKB-segment, twijfelde ik geen moment aan mijn deelname. Paarden zijn namelijk ontzettend gevoelig voor leidershap. Door het leven in kuddes is een paard uit nature gericht op samenwerking en leiderschap. Sterker nog, ze nemen niks van je aan tenzij het paard gelooft dat jij de leider bent.

Gedurende de twee uur durende sessie hebben de leermeesters mij geleerd mijn natuurlijke kwaliteiten te gebruiken en geholpen mijzelf verder te ontwikkelen. De drie meest vitale elementen die ook toepasselijk zijn op de werkvloer:

  • 100% vertrouwen — > vertrouwen is het fundament onder de samenwerking binnen een organisatie. Paarden (en ook medewerkers) zullen je leiding pas volgen als ze je 100% vertrouwen. Het herkent positieve gevoelens en een zelfverzekerde houding maar ook angst, twijfel en blokkades. De dieren maken u bewust van wat eerst onbewust was
  • Communiceer duidelijk en daadkrachtig –> communicatie is onmisbaar in zowel de interne als externe organisatie. De kwaliteit van communiceren is een cruciale factor in het bereiken van de gedefinieerde doelen. Niet alleen verbaal maar ook de houding moet aansluiten op wat u wilt zeggen en bereiken. Niemand gelooft (en volgt) een leider die uitspreekt ervoor te willen gaan met omlaag-hangende schouders en krachtig stemgeluid.
  • Wees authentiek –> blijf jezelf ten alle tijden. Niet alleen paarden, ook medewerkers, prikken na enige tijd door een masker. De echte leiders acteren hun authenticiteit en laten zich niet leiden door prikkels vanuit interne en externe factoren. 

Terwijl meningen rondom paardencoaching sterk verschillen kan ik inmiddels vanuit mijn persoonlijke ervaring vertellen dat deze trainingsmethode zeer effectief is en dat het antwoord op mijn titel luid en duidelijk “ja” is.

Wie van jullie is de volgende die in de (paarden) spiegel durft te kijken om de kracht van deze bijzondere dieren op het gebied van zelfreflectie en leiderschap te ervaren?

 

 

 

Sales motto's

Salesmotto Emily Dobbe

Emily Dobbe

Sales en - accountmanager bij Karpi Group

Zonder wrijving geen glans

Meer lezen

Salesmotto Luciën Kamps

Sales Director EMEA West Planon Software

Stop met interessant te doen, wees geïnteresseerd!

Meer lezen

Harjan van Velthuizen

Salesmanager bij HSO

“Verkoop zo, dat een klant morgen weer bij je wil kopen. Je relatie met de klant moet oprecht, inhoudelijk en op basis van wederzijds vertrouwen zijn.”

Meer lezen

Salesmotto Christian Vijn

Salesmanager Xebia

Win-Win of geen akkoord!

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Olivier Rebollo

Business Development Manager voor West Europa

“Mensen doen zaken met mensen”

Meer lezen

Roy Coomans

Accountmanager Industrie

“Ken je klant door en door en zorg ervoor dat je klant jou kent”

Meer lezen

Annemarie Engels

Community Manager

“Connecting people drives sustainable business growth”

Meer lezen