Blog week 45 : Andere Tijden SMA

20201023 SMA Blog Erwin van Essen KPNQuarantaine….. volgens de definitie van het RIVM is quarantaine een voorzorgsmaatregel: je bent niet ziek, maar in contact geweest met iemand die (mogelijk) besmet is en daarom 10 dagen thuis moet blijven. De komende dagen is dat mijn situatie nu mijn vrouw, werkzaam als fysiotherapeut enkele dagen geleden ‘positief’ is getest. Gelukkig gaat het goed met haar en is ze dankbaar dat het bij milde griepverschijnselen is gebleven. Voor mij zal hierdoor niet veel veranderen. Ik werk al sinds half maart thuis en los van het feit dat ik de sociale contacten enorm mis, de kopjes koffie op de zaak, de ‘reistijd’ om even af te schakelen en de contacten met mijn klanten, is het in de markt die ik vanuit KPN bedien, de Centrale Overheid, een enorme hectische tijd geweest.

Hoe anders was het nog bij het SMA Sales Event op 5 maart in Huis ter Duin. Met een gezonde spanning moest ik als 3e opkomen in de grote zaal om mijn pitch aan de volle zaal te geven. Ik had er enorm veel zin en ik zat goed in mijn verhaal maar toen ik op het podium mijn collega’s, vrouw en zoon zag, was ik toch even mijn verhaal kwijt. Gelukkig herpakte ik me en kon ik mijn verhaal afmaken. Ik had nooit kunnen bedenken dat dit verhaal, die ik spontaan in oktober van 2019 tijdens de rit van huis naar Den Haag bedacht, me ooit nog als winnaar op dit mooie podium zou brengen. In mijn eerste bedachte pitch wilde ik het over voetbal houden. Als jeugdbestuurslid van mijn lokale voetbalclub De Zilveren Schapen wilde ik mijn verhaal houden over ‘samenwerken’ en ‘kennis delen’. Ik had mijn voetbal al klaar liggen om de volgende dag binnen KPN samen met 9 andere interne kandidaten onze pitch te houden. Hieruit zou dan 1 vertegenwoordiger worden gekozen die mee kon doen met de Senior Sales Professional competitie. Maar die avond toen ik in bed lag, toen wist ik het. Ik ga het niet over voetbal houden maar iets wat me nog dichter bij het hart ligt, rugby en nog mooier, Zuid Afrikaans rugby. Ook herinnerde ik me dat ik in mijn tuinhuis nog ergens een rugbybal had liggen en op mijn slippers, 02:00 in de morgen, haalde ik mijn tuinhuis overhoop om die bal te vinden.

Met dit verhaal die alleen in mijn hoofd zat haalde ik het tot de top 3 van deze mooie competitie. Onderdeel van deze laatste fase was een coach die ik van de SMA toegewezen zou krijgen, Esther Veenendaal. Met Esther sprak ik een paar dagen later af op het Zandvoortse strand en nadat ik 2 keer over het strand had gerend mocht ik mijn verhaal, hijgend als een pakpaard, midden op het strand in de regen nog een keer houden. Dat doet wel wat met je moet ik toegeven. Maar wat een prachtige kennismaking met een top vrouw.

Na het winnen van deze titel op 5 maart dacht ik dat mijn leven er zeker hectischer uit zou zien als SMA vertegenwoordiger zoals het bijwonen van diverse SMA bijeenkomsten of het openen van het nieuwe schooljaar bij TIO. Maar de werkelijkheid was anders. Mijn leven veranderde drastisch door Corona. Ik leerde nieuwe gewoontes zoals 100% thuiswerken en kreeg nieuwe uitdagingen om zaken anders aan te pakken. Ik merk het ook in mijn rol als Account Director voor de Centrale Overheid. De type contacten nu met de digitale middelen is heel to the point, heel zakelijk en gericht om snel tot resultaat te komen. Veel minder tijd voor het sociale aspect, voor connectie maken, wat toch in dit sales vak enorm belangrijk is.

Maar deze tijd biedt ook wel ruimte voor creativiteit, anders kijken naar je vaste ingeslepen patronen, bij jezelf te raden gaan wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken. Elementen die gaan behoren tot het nieuw zaken doen als alles weer teruggaat naar normaal. Ach ja, nu ik toch in quarantaine zit, heb ik de komende dagen nu meer dan genoeg tijd om hier eens goed over na te denken.

Erwin van Essen

Account Director Centrale Overheid bij KPN

erwin.vanessen@kpn.com

 

Mocht je geen lid zijn van de SMA en de SMA Weekly met daarin o.a. onze blog willen ontvangen, laat dan hieronder jouw gegevens achter.

 

Aanmeldformulier maandelijkse blog

Sales motto's

Salesmotto Emily Dobbe

Emily Dobbe

Sales en - accountmanager bij Karpi Group

Zonder wrijving geen glans

Meer lezen

Salesmotto Luciën Kamps

Sales Director EMEA West Planon Software

Stop met interessant te doen, wees geïnteresseerd!

Meer lezen

Harjan van Velthuizen

Salesmanager bij HSO

“Verkoop zo, dat een klant morgen weer bij je wil kopen. Je relatie met de klant moet oprecht, inhoudelijk en op basis van wederzijds vertrouwen zijn.”

Meer lezen

Salesmotto Christian Vijn

Salesmanager Xebia

Win-Win of geen akkoord!

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Olivier Rebollo

Business Development Manager voor West Europa

“Mensen doen zaken met mensen”

Meer lezen

Roy Coomans

Accountmanager Industrie

“Ken je klant door en door en zorg ervoor dat je klant jou kent”

Meer lezen

Annemarie Engels

Community Manager

“Connecting people drives sustainable business growth”

Meer lezen