Processtappen Verkiezing Young Sales Professional van het Jaar 2019

Het landelijk traject van de verkiezing van de Young Sales Professional van het jaar, begint nadat de vier regionale Sales Events achter de rug zijn. De winnaar van elke verkiezing begint dit traject in de tweede ronde. De kandidaten die tweede zijn geworden nemen het in de eerste ronde tegen elkaar op.  Hieronder is het volgende traject weergegeven die doorlopen moet worden om uiteindelijk op het podium bij het landelijk Sales Event te komen.

 

Ronde 1 : Battle van de nummers 2

 

Datum : 12 december 2019

Locatie : SMA Kantoor, Pelmolenlaan 10 in Woerden

Tijdsduur: 30 min

 

20160310 SMA Sales Event Pitch Wietze Zeilstra

Elke kandidaat houdt een presentatie van vijf minuten, voor een vijfkoppige jury. Het is belangrijk om tijdens deze pitch aandacht te geven aan: jezelf, jouw carrière, behaalde salesresultaten en jouw persoonlijke inbreng in de prestaties. Met name dit laatste is van groot belang, het is tenslotte een persoonlijke prijs en geen prijs voor het bedrijf waar voor wordt gewerkt. Let eveneens op, dat het verhaal geen weergave is van jouw CV. Klik hier om eventuele presentatie van voorgaande jaren te bekijken. Tijdens de presentatie is ondersteuning van audiovisuele middelen niet toegestaan. Na deze vijf minuten zal de jury, voor +/- 20 minuten vragen stellen, op basis waarvan men kan beoordelen welke kandidaat naar de volgende ronde gaat.

De agenda van de avond ziet er als volgt uit :

 • 18.00                Vooroverleg jury
 • 18.30                1e Kandidaat
 • 19.00                2e Kandidaat
 • 19.30                3e Kandidaat
 • 20.00               4e Kandidaat
 • 20.30               Jury-overleg

 

Workshop presentatietechniek

 

Datum : 7 januari 2020

Locatie : Hotel Papendal, Papendallaan 3, Arnhem

Tijdsbesteding : 6 uur

20170309 SMA Sales Event pitch Nicky van de Moosdijk

Ervaring leert dat niet elke sales professional gewend is om een optreden te verzorgen voor +/- 750 toeschouwers waarbij er gebruik wordt gemaakt van een groot podium. Tijdens deze dag (10.00 – 16.00) wordt er, onder leiding van professionele theatercoaches, getraind op de verschillende aspecten die van belang zijn zoals stemgebruik, houding (inclusief de handen) en het gebruik van het podium. De meeste kandidaten die eveneens deze reis doorlopen hebben beschouwen deze dag als het meest waardevolle in het traject. Daarnaast heeft er in het verleden niemand gewonnen, die deze dag aan zich voorbij heeft laten gaan.

Aansluitend aan deze bijeenkomst vindt op dezelfde locatie de nieuwjaarsbijeenkomst (17.00 – 19.00 uur) van de SMA plaats. Tijdens dit event, met ongeveer 200 bezoekers wordt de overgebleven TOP-5 van de verkiezing van de Young Sales Professional, aan de aanwezigen bekend gemaakt. Voorafgaand aan de nieuwjaarsbijeenkomst vindt er een fotosessie plaats. Deze foto’s worden in het vervolgtraject gebruikt. Goed om hier met jouw kleding rekening te houden.

 

Ronde 2  : Halve finale

 

Datum : 9 januari 2020

Locatie : SMA Kantoor, Pelmolenlaan 10 in Woerden

Tijdsbesteding : 30 min

 

20150305 SMA Sales Event Pitch Merel LameijerOp deze avond houden de vijf overgebleven kandidaten een presentatie voor de jury waarbij het belangrijk is aandacht te geven aan: jezelf, jouw carrière, behaalde salesresultaten en jouw persoonlijke inbreng in de prestaties. Met name dit laatste is van groot belang, het is tenslotte een persoonlijke prijs en geen prijs voor het bedrijf waarvoor wordt gewerkt. Let eveneens op, dat het verhaal geen weergave is van jouw CV. Klik hier om eventuele presentatie van voorgaande jaren te bekijken. Tijdens de presentatie is ondersteuning van audiovisuele middelen niet toegestaan. Na deze vijf minuten zal de jury, voor +/- 20 minuten vragen stellen, op basis waarvan men kan beoordelen welke kandidaat naar de volgende ronde gaat. In de pitch is het belangrijk om geleerde lessen van de podiumtraining te laten zien. Van de vijf overgebleven kandidaten blijven uiteindelijk drie personen over die doorgaan naar het Sales Event in Noordwijk. De uitkomst wordt de volgende dag aan de kandidaten bekend gemaakt.

De agenda van de avond ziet er als volgt uit :

 • 18.00                Vooroverleg jury
 • 18.30                1e Kandidaat
 • 19.00                2e Kandidaat
 • 19.30                3e Kandidaat
 • 20.00               4e Kandidaat
 • 20.30                5e Kandidaat
 • 21.00                Juryoverleg

 

Bedrijfsbezoek

 

20140306 SMA Sales Event pitch Erik RuttenEen belangrijk onderdeel richting het Sales Event betreft het bedrijfsbezoek bij de drie overgebleven kandidaten. Deze vindt plaats op 5 of 6 februari 2020. Het bezoek wordt afgelegd door twee personen vanuit de SMA. Hierbij vindt er een interview van één uur plaats met de leidinggevende, en van een half uur met een directe collega en een klant. Deze laatste mag ook telefonisch. De andere twee moeten op locatie plaatsvinden. Van het bedrijfsbezoek wordt een verslag gemaakt wat gedeeld wordt met de vakjury tijdens het Sales Event. De kandidaat is niet bij de gesprekken aanwezig.

 

 

Podiumtraining

 

Datum :             18 februari 2020

Locatie :            Koningin Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk

Tijdsbesteding : 45 min

 

20130207 SMA Sales Event Winnaar Young Sales Professional Esther VeenendaalOp 7 januari hebben de kandidaten verschillende adviezen gekregen op welke wijze men het beste zijn optreden kon vormgeven. Op deze dag  zullen alle kandidaten persoonlijk “onder handen worden genomen” door dezelfde trainer als tijdens de vorige sessie aan het begin van het jaar. Wederom zal er hierbij aandacht worden gegeven aan de wijze  waarop er wordt omgegaan met stem, houding en het gebruik van het podium. Dit betreft een 1 op 1 sessie met de trainer, waardoor er alle ruimte is om vragen te stellen en de laatste wijzigingen in de presentatie door te voeren. De sessie zal in Huis ter Duin plaatsvinden, zodat er ook reeds met de locatie een eerste kennismaking heeft plaatsgevonden.

 

Sales Event — podiumverkenning

 

Datum :             4 maart 2020

Locatie :            Koningin Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk

 

De kandidaten kunnen om +/- 15.00 uur inchecken in hun kamer in Huis ter Duin. In de avond staat er een buffet op de agenda voor alle kandidaten, juryleden en het bestuur van de SMA. Om reeds een indruk te krijgen van de zaal en het podium staat er een korte sessie gepland om te kijken. Tevens zal er dan een korte uitleg volgen over de wijze waarop er met de microfoon, etc. wordt omgegaan de volgende dag.

 

Ronde 3a : Sales Event — vakjury

 

Datum :             5 maart 2020

Locatie :            Koningin Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk

 

20160310 SMA Sales Event Winnaar Anne van Naerssen Young Sales ProfessionalIn de ochtend verschijnen de kandidaten voor een vakjury. waarbij het belangrijk is aandacht te geven aan: jezelf, jouw carrière, behaalde salesresultaten en jouw persoonlijke inbreng in de prestaties. Met name dit laatste is van groot belang, het is tenslotte een persoonlijke prijs en geen prijs voor het bedrijf waarvoor wordt gewerkt. Let eveneens op, dat het verhaal geen weergave is van jouw CV. Klik hier om eventuele presentatie van voorgaande jaren te bekijken. Tijdens de presentatie is ondersteuning van audiovisuele middelen niet toegestaan. Na deze vijf minuten zal de jury, voor +/- 45 minuten vragen stellen, op basis waarvan men kan beoordelen welke kandidaat de eventuele winnaar zal gaan worden. De vragen zijn grotendeels gebaseerd  op de bevindingen/observaties tijdens het gehele traject. De vakjury telt voor 2/3 mee in de totale beoordeling.

 

Ronde 3b : Sales Event — Publieksstemming

 

Datum :             5 maart 2020

Locatie :            Koningin Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk

 

20190314 SMA Sales Event Derk van Manen Young Sales Professional van 2018Na de ondervraging van de vakjury verzorgen de kandidaten een optreden voor het publiek in de zaal. Na afloop van de drie presentaties maakt de zaal, door middel van een stemming, haar voorkeur bekend. De presentatie op het podium duurt exact vijf minuten. Hierin zit de opkomst niet in begrepen. Onder begeleiding van een introfilmpje kom je naar het podium, waar je vervolgens eerst een vraag wordt gesteld door de dagvoorzitter. Vervolgens gaat jouw tijd daarna in. Het is dus niet mogelijk om onder begeleiding van muziek of andere zaken het podium op te komen. Er is geen ondersteuning mogelijk van audiovisuele middelen. De stemming van de zaal telt voor 1/3 mee in de totale beoordeling. Vanuit de SMA krijg je de mogelijkheid om supporters naar deze dag mee te nemen. Aan het einde van het Sales Event maakt de voorzitter van de vakjury de nummers 1, 2 en 3 bekend. De winnaar krijgt de prijs overhandigd van de voorganger van het achterliggende jaar.

 

Captains Dinner

 

Datum :             5 maart 2020

Locatie :            Koningin Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk

 

20180309 SMA Captains Diner Roger van BoxtelTraditioneel vindt, aansluitend aan het Sales Event, het Captains Dinner plaats. Tijdens dit exclusieve diner is de gehele commerciële top van Nederland aanwezig. De winnaars van alle drie de titels verschijnen op het podium om nog even extra in de spotlights te worden gezet. Er zijn tevens verschillende kopstukken uit de politiek, bedrijfsleden en sportwereld aanwezig. De kandidaten krijgen elk twee stoelen vanuit de SMA aangeboden. De mogelijkheid bestaat om tegen een gereduceerd bedrag stoelen bij te kopen. De kandidaten zullen hiervoor een aanbod van de SMA ontvangen.

 

Finalistendiner

 

Datum :             2 April 2020

Locatie :            Koningin Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk

 

Gezamenlijk met alle juryleden en podiumkandidaten kijken we nog een keer in een gezellige ontspannen sfeer terug op het Sales Event 2020. Tevens worden dan ook de eventuele prijzen uitgereikt aan de winnaars.

 

College Tour met winnaars Sales Event

 

Datum : 20 mei

Locatie : ALD Automotive, Hoeksteen 60 Hoofddorp

 

Op deze avond vindt de Algemene Leden Vergadering plaats. Aansluitend zal er een College Tour plaatsvinden met de drie winnaars van het Sales Event 2020.

Sales motto's

Salesmotto Emily Dobbe

Emily Dobbe

Sales en - accountmanager bij Karpi Group

Zonder wrijving geen glans

Meer lezen

Salesmotto Luciën Kamps

Sales Director EMEA West Planon Software

Stop met interessant te doen, wees geïnteresseerd!

Meer lezen

Harjan van Velthuizen

Salesmanager bij HSO

“Verkoop zo, dat een klant morgen weer bij je wil kopen. Je relatie met de klant moet oprecht, inhoudelijk en op basis van wederzijds vertrouwen zijn.”

Meer lezen

Salesmotto Christian Vijn

Salesmanager Xebia

Win-Win of geen akkoord!

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Olivier Rebollo

Business Development Manager voor West Europa

“Mensen doen zaken met mensen”

Meer lezen

Roy Coomans

Accountmanager Industrie

“Ken je klant door en door en zorg ervoor dat je klant jou kent”

Meer lezen

Annemarie Engels

Community Manager

“Connecting people drives sustainable business growth”

Meer lezen