SMA Verkiezingen

De SMA kent een groot aantal verkiezingen waarbij een grondig en onafhankelijk proces wordt door lopen waarbij we uiteindelijk tot een winnaar gaan komen. We doen dit in een groot aantal categorieën op een aantal verschillende events. We onderscheiden hierbij de volgende jaarlijkse verkiezingen :

Chief Commercial Officer

 

Deze verkiezing is, sinds 2021 de opvolger van de Commercieel Directeur van het Jaar. Wij zijn hierbij op zoek naar die persoon die het essentiële verschil heeft gemaakt door haar/zijn functie op een uitmuntende en succesvolle manier in te vullen.

 

Salesmanager

 

In 2021 is deze verkiezing voor de eerste keer gehouden. Deze leverde als winnaar Christoph Kleiren van Hilti op. Bij deze verkiezing zijn we op zoek naar die kandidaat die in jouw ogen momenteel het verschil maakt in zijn organisatie en die daarbij een essentiële bijdrage heeft geleverd in het commerciële succes. Om hiervoor in aanmerking te komen moet deze persoon eindverantwoordelijk zijn voor :

 • de aansturing van een salesteam van minimaal 5 personen;
 • het coachen en ontwikkelen van mensen in dit salesteam;
 • Minimaal € 3 miljoen aan omzet
 • Tevens moet deze persoon minimaal 2 jaar werkzaam zijn in deze functie.

Indien jij iemand kent in jouw omgeving dan kun je deze nu nomineren. Om de historie van deze verkiezing te zien hebben we een zogenaamde Wall of Fame. Hierin kun je zien welke kandidaten op het podium hebben gestaan.

 

Senior Sales Professional

 

In 2005 was Martijn Oechies van JohnsonDiversey de eerste winnaar van deze verkiezing die destijds Key Accountmanager van het Jaar werd genoemd. Wegens veranderingen in het werkveld is er in 2012 voor gekozen om de titel te veranderen in Senior Sales Professional van het Jaar. Om in aanmerking te komen voor eventuele deelname aan deze verkiezing hebben we een aantal voorwaarden gesteld. Deze zijn

 • Verantwoordelijk voor minimaal drie (Key) Accounts;
 • Verantwoordelijk zijn voor minimaal € 1 miljoen aan omzet;
 • Minimaal twee jaar werkzaam zijn in de functie waarvoor hij/zij wordt genomineerd
 • Ouder zijn dan 30 jaar (als meetmoment geldt de dag van de finale tijdens het Sales Event)

Ken jij iemand in jouw omgeving waarvan jij vind dat zij/hij het verschil heeft gemaakt en succesvolle werkwijze heeft dan kun je deze persoon nu nomineren.  Van deze categorie hebben we eveneens een Wall of Fame gemaakt. In dit overzicht vind je alle podiumkandidaten die vanaf het begin van deze verkiezingen hebben deelgenomen.

 

Young Sales Professional

 

De eerste editie had deze verkiezing twee winnaars. In 2011 wonnen Robert Verkade (Nexor) en Sanne Ketelaar (Collis) deze nieuwe verkiezingen. Vanuit de SMA zijn een aantal voorwaarden opgesteld om te kunnen deelnemen aan deze verkiezingen. Dit zijn :

 • Deze persoon mag niet ouder zijn dan 30 jaar (meetmoment op de dag van de finale tijdens het Sales Event);
 • Minimaal drie jaar in een commerciële functie werkzaam zijn;
 • Verantwoordelijk zijn voor een omzet van € 300.000,–.

Ken jij iemand in jouw omgeving waarvan jij vind dat zij/hij het verschil heeft gemaakt en succesvolle werkwijze heeft dan kun je deze persoon nu nomineren.  Van deze categorie hebben we eveneens een Wall of Fame gemaakt. In dit overzicht vind je alle podiumkandidaten die vanaf het begin van deze verkiezingen hebben deelgenomen.

Tendermanager

 

SMA TOP-50

 

Elk jaar maakt de SMA een ranking van de 50 beste commerciële toppers binnen onze vereniging. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je hebben deelgenomen aan één van onze verkiezingen. De lijst wordt samengesteld op basis van de beantwoording van vragen door de deelnemers. Het is niet mogelijk om hiervoor mensen te nomineren, de personen worden vanuit onze vereniging benaderd of ze aan deze lijst willen meewerken. SMA organiseert deze lijst reeds vanaf 2012 en van alle jaargangen kun je de overzichten zien.

Sales motto's

Lars Nijhof

Sales Representative, Deltics

Hoe minder ik spreek, hoe beter het gesprek

Meer lezen

Emily Dobbe

Accountmanager Karpi

Zonder wrijving geen glans

Meer lezen

Manon van Valenberg

Teammanager New Business & Customer Succes Management, Infoland

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

Meer lezen

Bianca Keijzer

Salesmanager, Centraal Beheer

Speel geen spel, maar speel

Meer lezen

Pourya Dadres

Account Executive, Zoom Video Communications

Selling is a craft. Be(come) an artist

Meer lezen

Julia Neleman

Salesmanager, Sonicbee

“Wie luistert, weet meer”

Meer lezen

Sander Rooken

Accountmanager

“Zeggen wat je doet en doen wat je zegt”

Meer lezen

Elise Nijenhuis

Key Accountmanager

“Het gaat niet om wat je verkoopt maar hoe je het verkoopt”

Meer lezen

2020

“Just do it” Cor Ludema Accountmanager Miele Professional Lees meer over Cor zijn salesmotto

Meer lezen

Marc van Hemert

Commercieel Directeur

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder"

Meer lezen